Een huis kopen in deze tijd
Een huis kopen in deze tijd is niet makkelijk en kan voor veel stress zorgen. We zien dat de woningmarkt nog steeds groeit en dat de vraag naar nieuwe woningen blijft stijgen. De woningmarkt is oververhit, dat betekent dat veel huizen worden verkocht voor hogere bedragen dan de vraagprijs. Waar moet je beginnen met zoeken? Hoe kun je het beste bieden op een huis? En wat is belangrijk tijdens het kopen van een woning in een oververhitte markt? Lees onze tips zodat je de zoektocht naar jouw nieuwe droomhuis goed voorbereid kan starten.
1. Doe onderzoek en start met voorbereiding
In een woningmarkt die oververhit is, heb je niet veel tijd om na de bezichtiging van een huis na te denken om een keuze te maken. Het is daarom slim om eerst aan de slag te gaan met goede voorbereiding. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar de buurt waar je wilt gaan wonen. Hoe is de woningmarkt daar en voor welke prijzen staan huizen daar te koop? Daarnaast is het ook slim om een profiel aan te maken op verschillende huizensites en platforms. Zo kun je goed in de gaten houden wat er te koopt staat of wat er al verkocht is. Naast verschillende huizensites en platforms, kun je ook via social media makelaarskantoren volgen. Zo krijg je via verschillende kanalen een goed beeld van de huidige woningmarkt en blijf je up-to-date.
Zo ben je bezig met een goede voorbereiding. Naast het online volgen kun je ook jouw woonwensen aanleveren bij een makelaar, zo schakel je gelijk extra hulp in en kan een makelaar met je meedenken en zoeken, zegt Vermunt Makelaardij. Door goede voorbereiding en onderzoek krijg je een duidelijk beeld van de huidige situatie. Goede voorbereiding is het halve werk!
2. Ga aan de slag met jouw financiële situatie
Jouw financiële plaatje is een belangrijke factor tijdens het zoeken naar een nieuwe woning. Ga daarom aan de slag met jouw financiële situatie als eerste stap. Door dit te doen kun je duidelijk in kaart brengen hoeveel geld je kunt lenen. Het is ook goed om tijdens deze stap een afspraak te maken met een financieel adviseur. Een financieel adviseur denkt met je mee zodat jij voorbereid een goed bod kan uitbrengen op een woning. En dat is fijn, want zo kun je snel keuzes maken en handelen wanneer jouw bod wordt geaccepteerd.
3. Hoe ziet jouw droomhuis eruit?
Het klinkt misschien logisch maar, hoe ziet jouw droomhuis er eigenlijk uit? Heb je bijvoorbeeld al op papier gezet wat je belangrijk vindt? Hoe moet jouw nieuwe huis eruit zien? Wil je meer kamers of is een bepaalde locatie heel belangrijk? Deze lijst gaat je uiteindelijk verder helpen om beter te kunnen zoeken en om goede keuzes te maken. Dat scheelt een hoop stress tijdens de zoektocht in een oververhitte woningmarkt. Het moment kan daar namelijk opeens zijn en dan kun je terugvallen op jouw wensenlijst.
4. Houd je hoofd koel
Yes, dit is jouw nieuwe droomhuis. Dit huis moet het echt worden! Je hebt iedereen al verteld hoe geweldig je nieuwe huis wordt. Je staat bijna al op het punt om in te pakken en je wilt sowieso dit huis kopen. Het maakt niet uit hoe! Wij snappen dat een huis zo geweldig kan zijn, dat je door alle enthousiasme en drukte vergeet om een juiste beslissing te maken. Ga op dat moment een stapje terug, kijk naar wat voor jou belangrijk is en of het financieel ook haalbaar is. Houd je hoofd koel en maak geen overhaaste beslissing. Het zou zonde zijn als je door alle stress, snelheid en enthousiasme jouw eigen wensen en financiële mogelijkheden vergeet.
Houd je hoofd koel en maak geen overhaaste beslissing. Het zou zonde zijn als je door alle stress, snelheid en enthousiasme jouw eigen wensen en financiële mogelijkheden vergeet.
5. Laat je netwerk weten dat je aan het zoeken bent
Doordat je een woning zoekt op een oververhitte markt, kan het zijn dat je op Funda huizen ziet staan die al verkocht zijn. Ga daarom op verschillende manieren aan de slag om in de gaten te houden of er nieuwe huizen te koop komen te staan. Schakel bijvoorbeeld je netwerk in en vraag of zij met je mee kunnen zoeken. Of maak een persoonlijk kaartje en gooi die door de brievenbussen van die ene favoriete wijk waar je zo graag wilt wonen. Misschien is er wel iemand die de woning wilt verkopen. Maak het persoonlijk en wees niet bang om creatief te zijn!
6. Schakel een aankoopmakelaar in
Naast het inschakelen van je netwerk kun je ook in gesprek gaan met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar, helpt je bij het vinden en kopen van een huis. De makelaar brengt een bod voor je uit en voert de onderhandelingen met de verkopende partij. Wij spraken Vermunt Makelaardij over dit onderwerp en ook zij gaven aan dat juist in deze tijd een aankoopmakelaar kan helpen om jouw droomhuis te vinden. Dat scheelt een hoop stress.
Complete aankoopbegeleiding No cure, No pay € 2.250,- Inclusief waarderingsrapport!
7. Stap nooit af van voorwaarden
Een bod kan sneller geaccepteerd worden wanneer je geen bouwkundige keuring uitvoeren of financieringsvoorwaarden laat opnemen. Hiermee neem je een groot risico. Wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt, zijn de financiële gevolgen voor jou. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Ook tijdens dit proces is het goed om het hoofd koel te houden zodat je niet zomaar afstapt van de voorwaarden/voorbehouden.
8. Wat is de juiste biedstrategie?
Wanneer je een bod wilt plaatsen in een oververhitte woningmarkt, moet je vaak bieden op inschrijving. Hiermee bedoelen we dat je op hetzelfde moment biedt als andere kopers. Je mag in dit geval maar 1 bod doen. Denk dus goed na over het eindbod dat je wilt plaatsen. Doordat je al eerder onderzoek hebt gedaan naar de woningmarkt in een specifieke plaats of buurt, kun je goed bepalen welk bedrag jij vindt passen bij het huis. Je kunt het bieden op een woning ook persoonlijk maken. Schrijf bijvoorbeeld een briefje en voeg die aan het bod toe. Hierin kun je uitleggen waarom jij zo graag in het huis wilt wonen. Zo maak je jouw bod persoonlijk. Een gunfactor kan namelijk een rol spelen in het verkopen van een huis, de hoogste bieder hoeft dus niet altijd te winnen. Daarnaast is het goed om duidelijk te zijn in je bod: wil je de gordijnen bijvoorbeeld overnemen en wat gaat er precies gebeuren met de vloer? Zo zorg je ervoor dat er later geen discussie meer kan ontstaan.
9. Kijk verder dan je neus lang is
Sommige locaties, steden of buurten zijn enorm populair waardoor het moeilijk is om daar een woning te kunnen kopen. Juist daarom is het goed om verder te kijken dan alleen maar in dezelfde locatie of buurt. Neem eens een kijkje in een andere regio en vergelijk huizen en vraagprijzen met elkaar. Misschien vind je op een andere plek wel een geweldig nieuw droomhuis waar je eerst nooit gezocht zou hebben.
Geef niet op en vraag om hulp
Wij hopen dat onze tips helpen om de eerste stappen te zetten in de oververhitte woningmarkt. Heb je advies nodig bij het aanvragen van een hypotheek? Of wil je een ander huis kopen? Dan staan de hypotheekadviseurs van Financiële Meesters voor je klaar. Neem contact met ons op. Het eerste gesprek is altijd gratis!