Een bezichtiging van een huis is altijd een beetje spannend. Misschien loop je al in jouw nieuwe woning. Maar waar moet je precies op letten? Hoe bereid je je voor? En wat wordt er van jou verwacht? Onze Aankoopcoach Sanne geeft je 10 tips voor het bezichtigen van een woning.
Tip 1: Maak een checklist
Maak van tevoren een lijstje waaraan je droomhuis moet voldoen. Zo hoef je geen tijd te steken in het bezichtigen van woningen die niet aan je eisen voldoen. Hulp nodig? Wij hebben alvast een checklist voor je gemaakt die je kunt gebruiken. Zo weet je waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning.
Tip 2: Bezichtig overdag
Plan als het even kan je bezichtiging overdag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning. Of je het huis ‘s avonds ook mooi vindt, heb je veel meer zelf in de hand bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste lampen. Bovendien vallen bij kunstlicht gebreken als scheurtjes en schimmel veel minder op.
Tip 3: Kijk zelf goed rond
Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.
Tip 4: Maak foto’s
Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Het is dan fijn als je na afloop je foto’s nog een keer kunt bekijken.
Tip 5: Bekijk wat er mogelijk is met de ruimte
Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.
Tip 6: Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen
Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Bedenk je dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Meer weten over de staat van de woning? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.
Tip 7: Vergeet je onderzoeksplicht niet
Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan de Woningscan van vereniging eigen huis.
Tip 8: Bekijk de apparaten
Maak een rondje langs de apparaten in de woning. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is en wat de staat is van de keukenapparatuur. Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel is bijvoorbeeld best een grote kostenpost.
Tip 9: Ontdek de buurt
Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving of buurt waar de woning staat. Door een kleine wandeling te maken kun je al een goede indruk krijgen. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er een supermarkt in de buurt en is er voldoende parkeergelegenheid? Controleer dit vooraf, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Tip 10: Stel vragen
Het klinkt als een open deur, maar vergeet vooral niet om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk informatie verzamelen over de woning, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De makelaar (of verkoper) is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren
Hulp nodig bij het bezichtigen?
Als aankoopcoach beantwoord ik graag al je vragen over het bezichtigen van een woning. Kom je tijdens een bezichtiging je droomhuis tegen en wil je graag een bod uitbrengen? Ook dan kun je bij ons terecht.